Kuinka löytää uusia ystäviä ulkomailla?

Viime viikon alussa katosi alun keveän hilpeä lomatunnelma ja todellisuus vyöryi päälle. Täällä sitä nyt ollaan keskellä ei-mitään yhdessä maailman maantieteellisesti eristäytyneimmistä kaupungeista, 13 000 kilometrin päästä Suomesta, kahden miljoonan asukkaan joukossa, joista tunnen yhden ainoan ihmisen.
IMG_3529

Aktiivinen itsensä tutustuttaminen uusiin ihmisiin tuntui aluksi vaikealta, koska Suomessa on ollut niin pitkään melko vakiintunut kaveripiiri, jota on sitten huomaamattaan tullut vuosien varrella kasvatettua. Vaihto-opiskelukuvioissa v. 2010 taas tutustuminen tapahtui ihan itsestään, kun pieneen pinta-alaan oli matkustanut yli tuhat samassa tilanteessa olevaa eri puolelta maapalloa. Täällä opiskelu/työ/harrastuskuvioiden puuttumisen vuoksi huomasi nopeasti, että täytyi keksiä ihan uusia keinoja kavereiden hankkimiseen, jottei jää yksin. Viikon varrella onkin tullut testattua monenlaisia tapoja:

  1. Yhteydenotto muihin maassa oleviin suomalaisiin
    Varmasti vähiten eksoottinen tapa aloittaa tutustuminen on tavata suomalaisia, koska heidän kanssaan löytyy aina jotain yhteistä. Facebookista löytyy ulkosuomalaisten ryhmiä ja tapahtumia, joihin on hyvin matala kynnys osallistua. Ryhmässä voi myös kysellä itselleen kahviseuraa ihan suoraan, tai sitten voi epäsuorasti päätyä tutustumaan ihmisiin. Itse lupauduin auttamaan paria perhettä satunnaisesti lastenhoidossa, koska tarvetta suomenkieliselle avulle on ja on mielenkiintoista nähdä, miten muut ulkosuomalaiset täällä elävät ja oleskelevat. Otin myös yhteyttä erääseen henkilöön, jonka paikallisesta elämästä kertovaa blogia olen lukenut ja kävimme viime viikolla lounaalla.
  2. Tutun tutut ja oman verkoston hyödyntäminen
    Australiassa voi kuulemma lähestyä ihan tuntemattomiakin ihmisiä ilman, että he ignooraavat lähestymisyrityksesi ja miettivät suomalaisten tapaan, että mitäköhän taka-ajatuksia tuollakin on mielessä. Itse en ole ollut ainakaan vielä noin rohkea, mutta kynnys madaltuu hitusen, jos uuden tuttavan kanssa on edes joku yhteinen tuttu. Kun muutin asuinpaikkani Facebookissa, otti yllättäen eräs singaporelainen minuun yhteyttä, jota en kovinkaan hyvin ennestään tunne. Kyseisen henkilön lapsi on asunut monta vuotta Perthissä ja koko perhe on kokoontumassa viikonloppuna täällä, joten minut sitten pyydettiin mukaan illalliselle. Hauskaa ja randomia! Illallinen on tänään, joten mielenkiinnolla odotan, mitä tuleman pitää.
  3. Kaveri- ja harrasteryhmät Facebookissa
    Naamakirjasta löytyy paljon eri aihepiirien ympärille muodostuneita ryhmiä. Ryhmiin liittyminen on myöskin hyvin matalan kynnyksen juttu – tarvitsee vaan painaa painiketta, ja sitten onkin osa yhteisöä, jos ylläpito hyväksyy jäsenyytesi. Aktiivisin ryhmistä joihin olen liittynyt, on nimeltään “New friends (Perth girls only)”, jossa on melkein 700 jäsentä. Ryhmässä on paljon kavereita vailla olevia yksinäisiä tyttöjä eri taustoilla – on itärannikolta länteen muuttaneita ausseja, on maahanmuuttajia, on vaikeassa elämäntilanteissa olevia, on niitä, joiden miehet ovat useita viikkoja kaivoksella töissä käymättä kotona, on sellaisia, joiden nykyinen kaveripiiri ei syystä tai toisesta tunnu riittävältä. Ryhmän ikäjakauma on n. 18-40 ja päivittäin on käynnissä useampi aktiivinen keskustelu, joten ihan pelkästään ryhmään liittyminenkin vähensi yksinäisyyden tunnetta. Melkein päivittäin joku ehdottaa tapaamista ryhmän feedissä, “Anyone free to maybe meetup at Fremantle today”, tai joku on perustanut jo aiemmin eventin tavatakseen ihmisiä.
    Viime perjantaina rohkaistuin osallistumaan ryhmän jäsenten järjestämään piknikkiin. Kokemus oli positiivinen ja suurin osa porukasta tosi mukavaa, enimmäkseen maahan juuri muuttaneita brittejä. Parin henkilön kanssa juteltiin enemmänkin ja vaihdettiin yhteystietoja.
  4. Meetup-sovelluksen käyttö
    En ole selvittänyt, onko Meetup käytössä Suomessa, mutta täällä se on kohtuullisen aktiivinen. Meetup on mobiilisovellus, jolle ilmoitat kiinnostuksen kohteesi, jonka jälkeen voit liittyä kohteiden ympärille perustettuihin ryhmiin. Ryhmissä järjestetään tapaamisia, joista saa sovelluksen kautta tietoa ja joihin voi myös puhelimella ilmoittautua. Esimerkkinä valitsemieni ryhmien perusteella minulle ehdotetaan ensi viikolle mm. seuraavia tapahtumia: “Startup Pub Crawl for West Tech Perth”, “Easy Early Tuesday morning run 9.5Km River loop”, “3D Printed Projects, Open Workshop”, “Leading Technology Innovation & IoT for the Energy & Resources Sector”. Kiinnostavaa ja helppoa! Olen menossa ensi viikolla ainakin Fintech Perth -ryhmän järjestämään tapahtumaan crowdfundingista, jota odotan tosi mielenkiinnolla.

You may also like

2 Comments

  1. Huhhuh, kaverien hankintakeinoja vaikuttaa olevan tarjolla hengästyttävän paljon. Tällainen vähemmän sosiaalinen ihminen suorastaan ahdistuu tuota lukiessa!

    1. Niin, no oikeastaan olisin voinut kirjoittaa tuon listan myös yksinkertaisemmin siten, että 1.2.3. Facebook ja sitten 4. Meetup. Oiskohan sitä vieläkään tutustunut keneenkään ilman somea?