Suomikuva Australiassa

Ulkomailla asuessa on kiinnostavaa kuulla uusia ihmisiä tavatessa, mitä asioita heille tulee Suomesta mieleen. Täällä eksoottinen tausta ei ole kovinkaan poikkeuksellinen, koska väestöstä niin suuri osa on maahanmuuttajia, mutta aina välillä keskustelu alkaa tuntemattomien ihmisten kanssa sillä, että vastapuoli kohteliaasti kysyy, mistä olen kotoisin, tai mitä on tuo jännä kieli, jota puhut.

Kuultuaan, että olen kotoisin Suomesta, on vastapuolen tyypillisiä vastauksia ovat esimerkiksi seuraavat: “Itsekin kävin kerran Suomessa… taisi olla vuosi 1990” tai “Suomesta? Eikös se kuuluisa formulakuski/ralliautoilija ole Suomesta?”

Useamman kerran ihmisillä on myös sytyttänyt, että sukunimenihän on sama, tai no ainakin melkein sama, kun sillä kuuluisalla suomalaisella ex-formulakuskilla.

Moni myös ottaa puheeksi sen, että Suomessa on varmaan kylmä. Kun opiskelin Singaporessa, esitteli eräs professori kerran luennolla karttaa Pohjoisnavasta ja selitti iloisesti koko ryhmälle, että “tuolta Kati on kotoisin!”

Täältä kotoisin

Suomalaisuus yhdistetään myös voimakkaasti pohjoismaalaisuuteen. Useammin on kyselty eroja Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan välillä. Toukokuussa eräs työkaverini totesi, että tällä viikolla juhlitaan Norjan kansallispäivää ja kysyi, onko päivällä minulle jokin erityinen merkitys.

Suomi tunnetaan myös koulutusjärjestelmästään. Muutama henkilö on halunnut tarkemmin tietää, että miten teidän koulutusjärjestelmä oikein toimiikaan, ja miten se voi olla niin hyvä. Eräs työkaverini myös ihmetteli, että miten voi olla, ettei Suomessa tarvitse tehdä läksyjä ollenkaan ja koulussa ollaan vain 3 tuntia päivässä. Pienen selvittelyn jälkeen kävi ilmi, että tämä kyseinen henkilö oli katsonut Michael Mooren dokumentin Where to Invade Next, ja sieltä nämä käsitykset olivat sitten saaneet alkunsa.

Vaikka Mooren dokumentti onkin editoitu hieman kärjistäen (tai sitten tämä on vaan sitä amerikkalaista markkinointiosaamista, mikä itseltäni puuttuu), niin Suomen koulutusjärjestelmässä on kyllä paljon erinomaisia asioita. Australian koulujärjestelmään en ole juurikaan tutustunut, enkä siten osaa vertailla, mutta ainakin työkaverini ihastelivat dokumentin katsottuaan maksuttomuutta, eri koulujen tasalaatuisuutta, ja sitä, kuinka Suomessa opitaan oppimisen vuoksi, eikä sen vuoksi, että opitaan vastaamaan mahdollisimman hyvin standardimuotoisiin testikysymyksiin.

Hyvä Suomi. Koulutuksestasi sinut edelleen tunnetaan.

You may also like