Maaliskuun kuulumisia

Hellurei ja hellät tunteet.

Tässä Australia-vuodessa nro 2 on se selkeä ero vuoteen yksi verrattuna, että aika rullaa pikavauhtia eteenpäin. Ensimmäisenä vuonna analysoi enemmän itseään ja ympäristöään ja kaikki tuntui kovin vieraalta. Nyt elämään on muotoutunut jonkinmoiset uudet rutiinit ja kuukaudet hurahtavat vauhdilla ohitse.

Seuraavassa muutamia viime viikkojen kiintoisia tapahtumia:

1. Hyvä ystäväni jo ala-asteajoilta kävi kylässä

Yksi mainio puoli maahanmuuttajaelossa on se, että jotkut kaverini ovat uskaltautuneet matkustamaan tänne kauas. Turistien vieraillessa avautuvat silmät näkemään uudelleen Australian parhaat puolet, joihin muutoin olisi jo rutinoitunut. Oli myös mukavaa asua yhdessä yli viikon ajan ja vaihtaa pitkästä aikaa kunnolla kuulumisia. Harvemmin tulee näin aikuisiällä oltua kavereidensa kanssa yökylässä. Täällä sitä on tullut tehtyä paljon, ja kivaa on ollut!

20180317_141205
Kävin ensimmäistä kertaa katsomassa The Pinnacles -autiomaan. Oli hienompi, miltä kuvissa näytti
20180317_134736
Täällä voisi kuvata scifi-elokuvan

2. Kirjailijatapaamisemme jatkuvat edelleen

Meidän neljän suomalaisen tulevan menestyskirjailijan (:D) tapaamisia on jo pidetty kohta vuoden verran. Olen kirjoittanut kirjaa ja lisäksi raapustelin kasaan juuri yhden novellin. Ehdottomasti kiinnostavin asia fiktiivisessä kirjoittamisessa on se, kuinka omasta alitajunnasta ja mielikuvituksesta pulpahtaa niin kummallisia, ennalta-arvaamattomia juonenkäänteitä.

20180318_113244
Kirjailijatapaamisiin kuuluu olennaisena osana hyvän seuran lisäksi maittava aamiainen

3. Innostuin salillakäymisestä ja voimatreenistä

Kiinnostuksenkohteeni tuntuvat vaihtuvan aina puolen vuoden välein, ja nyt on menossa hyvin intensiivinen salillakäymisinnostus. Maastavetoni on jo 85 kiloa ja kyykyssäkin menee jo yli 72.5 kiloa, haa! Luulin, että minulle kasvaisi massiiviset muskelit heti, kun saan tankoon laitettua jotain muutakin, kun niitä vihreitä kympin kiekkoja, mutta vielä toistaiseksi käsivarret ovat pysyneet maltillisen kokoisina.

4. Sain elämäni ensimmäisen ylinopeussakon

Olimme ajamassa kaverini kanssa pohjoiseen, kun poliisiauto ajoi maantietä vastaantulevien kaistalla vastaan. Samaan aikaan katse hakeutui vaistomaisesti nopeusmittariini ja lukema oli 100 km/h alueella, jolla nopeusrajoitus oli 90 km/h. Hups. Toivoin, ettei noin pienestä vielä tulisi sakkoja, mutta siinä samalla näin takapeilistä, kuinka poliisiauto teki takanani u-käännöksen ja lähti vilkut ulisten perääni. Vielä hetken elättelin toiveita, että poliisit olisivat kaahanneet jonkun kovemman luokan rikollisen perään, mutta kun auto oli edelleen vilkuttaen ihan takanani, oli pakko hyväksyä se tosiasia, että aivan minun takiani tekivät äkillisen suunnanmuutoksen.

20180317_110740
Kuva tilanteesta, kun poliisit olivat autossaan kirjoittamassa sakkolappua

Poliisit puhalluttivat ja tarkistivat ajokortin. Onneksi Suomessa saatu kortti kelpasi mutinoitta, kun siitäkin olen kuullut eriäviä mielipiteitä, että pitäisikö se viranomaisella käännättää vaiko ei. Sakkoja joudun maksamaan 100 dollaria, eli n. 62 euroa.

5. Kävin mielenosoituksessa

Ystäväni houkutteli mukaan mielenosoitukseen, kun tässä parlamenttitalon vieressäkin sopivasti asustamme. Osoitimme mieltä Länsi-Australian vanhojen metsien säilyttämisen puolesta noin tunnin mittaisessa tilaisuudessa, johon oli n. 100 – 200 ihmistä tullut paikalle, jossa ojennettiin 15,000 allekirjoitusta kerännyt vetoomus hallitukselle. Erityisen vääristynyt asia noissa metsien kaadossa on se, että jarrah, marri ja karri -puiden kaatoja ei suunnitella laajentavan siksi, että saataisi tehtyä suoria laivojen mastoja tai jotain muuta, johon puun lajiominaisuudella olisi merkitystä, vaan jopa 300 vuotta kasvaneista tukeista tehtäisi enimmäkseen polttopuuta.

20180321_122008
Mielenosoittajia parlamenttitalon edustalla
IMG_0691
Paikallista metsää Denmarkin lähistöllä
Continue Reading

Pysyvästi lupa oleskella

Miettiessäni otsikkoa tälle kirjoitukselle jäin ensimmäisenä kiinni siihen, kuinka omituinen sana oleskelulupa on. Oleskelulupa. Lupa, jolla oleskelemme. Hah!

Asiaan. Australiassahan on tunnetusti tiukka maahanmuuttolaki. Nykyinen 457-viisumimme on voimassa vain määräaikaisesti neljä vuotta, kesäkuuhun 2020 saakka, joten jo tänne tultuamme aloitimme pohdinnan siitä, mikä olisi paras reitti pysyvästi voimassa olevan viisumin hankintaan.

Yksi isoimmista pysyvän viisumin eduista on se, että jos jossain vaiheessa haluamme paikallisen terminologian mukaan “olla bumerangeja”, eli käydä välillä Suomessa ja palata sen jälkeen Australiaan, on meillä viisi vuotta Suomeen paluun jälkeen mahdollisuus palata Ausseihin ilman viisumisählinkiä, ja viiden vuoden jälkeenkin, kunhan vain nettihakemuksella ostamme resident return -viisumin, olettaen, ettei mitään paluun estäviä lakimuutoksia tapahdu.

Muitakin hyötyjä on, esimerkiksi työllistymismahdollisuudet paranevat. Vaikka saan nykyiselläkin viisumityypillä tehdä töitä, en voi kuitenkaan solmia jatkuvasti voimassa olevaa työsopimusta tai tulla valituksi työtehtävään, jonka edellytyksenä on pysyvä oleskelulupa. Vaikkei kaikkiin paikkoihin pysyvä viisumi olekaan edellytyksenä, on välillä työhakemuslomakkeiden ensimmäinen kysymys silti “Minkä viisumityypin haltija olet – valitse alasvetovalikosta”, jolloin hakemuksista voidaan sujuvasti karsia kaikki määräaikaisella viisumilla työtehtävää hakeneet.

Nykyisellä viisumityypillä emme myöskään saa australialaista luottokorttia tai lainaa isoimmista pankeista. Sosiaaliturvaakin pysyvän oleskeluluvan haltijoille tarjotaan, jos asiat menisivät ihan poskelleen.

20180304_113949

Pysyviä viisumeita, eli kotoisammin PR:iä (permanent residency) on monta eri tyyppiä, joten viisumilabyrintissä voi vierähtää hetki, ennen kuin selvittää tiensä ulos.

Ensimmäinen askel oli tutkia eri viisumityyppejä. Meidän tapauksessa viisumi on ns. skilled visa, eli koulutukseen ja ammattiin perustuva, eli käytännössä viisumityypit 186 ja 189 olisivat olleet meille helpoimpia reittejä.

Seuraavaksi pitikin tutkia, löytyykö oma ammatti listalta, jolla määritellään, mitkä ammatinhaltijat saavat noita viisumeja hakea. Itse olen tehnyt töitä viimeiset viisi vuotta melko vaihtelevilla ammattinimikkeillä. Omalla kohdallani olisi saattanut onnistua 189-viisumityypin haku ICT Business Analyst -nimikkeellä. Edellytyksenä olisi kuitenkin ollut se, että läpäisen ACS:n (Australian Computer Society) pätevyysarvioinnin, johon olisi vaadittu tutkintotodistus (muistaakseni yli puolet opinnoista pitäisi olla IT-opintoja), tietyn malliset työtodistukset entisiltä työnantajilta, yms. Todettiinkin, että suoraviivaisempi tapa on, että Tommi hakee 186-tyyppistä viisumia työnantajansa kautta. Haasteellinen puoli tässä viisumireitissä on se, että työnantajan sponsoroima viisumi sitoo samaan työnantajaan vähintään vuodeksi tai useammaksikin, mutta toisaalta viisumin hankkimiseen saa myös apua ja tukea.

Myös 186-viisumin vaatimuksiin kuului pätevyysarviointi, mutta pelkästään Tommin osalta. Australian skilled -viisumeissa on se hyvä puoli, että puolisolle voi hakea samaa viisumityyppiä, mutta ilman pätevyysarviointia ja muutenkin kevennetyillä vaatimuksilla. Tommille pätevyysarviointi olikin helpompi toteuttaa, mitä olisi ollut itselleni, koska määrämuotoisia työtodistuksia ei tarvinnut metsästää kovin monelta taholta. Eniten päänvaivaa aiheutti vanhojen palkkakuittien löytäminen ja vielä käännättäminen englanniksi, mutta sekin sitten lopulta saatiin hoidettua. Lisäksi viisumihakemuksessa piti toimittaa molempien CV:t, joitain perustietoja ja suomalainen ja australialainen rikosrekisteriote. Jouduin myöskin käymään kielitestissä, koska edelliseen viisumiin sitä ei vaadittu, mutta läpäisyraja oli kohdallani tosi matala (4,5 pistettä jokaisesta IELTS:in osa-alueesta), joten se oli helppo homma. Viimeinen vaatimus oli terveystarkastus, jossa otettiin keuhkoröntgen, virtsanäyte, verikoe, mitattiin pituus, paino ja näkö ja paineltiin vatsaa.

Nyt kaikki vaatimukset on hoidettu ja viisumihakemus lähetetty, joten jännityksellä odotamme, kuinka asia etenee. Jos hyvin käy, niin viimeistään seuraavan 8-10 kuukauden sisällä meillä pitäisi olla pysyvä oleskelulupa.

20180304_140149
Jos sitä vaikka muuttaisi sitten eläkkeellä Mandurahiin veden äärelle pysyvällä viisumilla?
Continue Reading