Synttärikuulumiset

No tervepä terve Kati, mitä sinulle kuuluu?

Kiitos, ihan hyvää kuuluu.

Täytit tänään vuosia? Onneksi olkoon! Missä merkeissä vietit synttäreitäsi?

Varsin rauhallisesti. Vuorokausi vaihtui Skypessä ja sain ensimmäisen onnittelulaulun Suomesta. Päivällä kävimme brunssilla ja ulkoilemassa. Sää oli varsin epätyypillinen syntymäpäiväsää. Olen tottunut siihen, että juhlin syntymäpäivää keväällä vapun jälkimainingeissa, kun lumi on juuri sulanut pois, ruoho vihertää aavistuksen verran, maa on kostean viileä ja ojanpientareelta voi löytyä ilahduttavan keltainen leskenlehtirypäs. Tänään oli kesähelteistä ja asteita +30, vaikka virallisesti tätä vuodenaikaa kutsutaan Perthissä syksyksi.

 Aivan niin. Miten elämäsi eroaa vuoden takaisesta tilanteesta?

Vuosi sitten elämä tuntui tasaiselta ja ennustettavalta. Oli rauhallinen kerrostaloasunto Espoossa, kiva, vakituinen työpaikka, vapaa-ajan bändiharrastus, juoksutreenejä, paljon kavereita, ja haaveet kohta alkavasta kesästä ja tulevasta lomasta.

Viimeisen puolen vuoden ajan ei ole enää tiennyt mitä seuraavan puolen vuoden aikana tapahtuu. On vuokrakolmio Perthin keskustassa, määräaikainen työpaikka ja siihen liittyvä epävarmuus, vain muutama hyvä kaveri maantieteellisesti lähellä, paljon uutta ja vierasta. Toisaalta nauttii jokapäiväisen kauniista säästä, kohtaamisista uusien, ystävällisten tuttavuuksien kanssa ja siitä, miten paljon ikimuistoisia kokemuksia näiden kuukausien aikana on kertynyt.

Miten olet muuttunut viimeisen vuoden aikana?

Olen oppinut sietämään paremmin epävarmuutta ja pärjäämään vieraassa kulttuurissa. Kielitaito on kehittynyt. Empatia maahanmuuttajia kohtaan on kasvanut valtavasti, kun on ymmärtänyt, miten monimutkainen henkinen myllerrys näinkin helppo muutto voi hetkittäin olla. Poden täällä enemmän maailmantuskaa kuin Suomessa – erityisesti varallisuuserojen ja kansallismielisyyden kasvu huolestuttaa. Herään aikaisemmin aamulla, urheilen vähemmän, mutta syön terveellisemmin.

Mitä odotat 29-vuotiaan Katin elämässä tapahtuvan?

Seuraavan vuoden elelen todennäköisimmin täällä ja sopeutumineen kulttuuriin jatkuu. Veikkaisin, että vuoden sisällä vaihdamme asuntoa ainakin kerran. Suomessa käyn joululomalla, mutta kesävisiitti ei välttämättä toteudu. Muutama lyhytkestoinen matka tulee tehtyä, ainakin Melbourneen, ehkä Broomeen, ehkä Ayers Rockille? Ehkä jonnekin välilaskupaikalle matkalla Suomeen.

Soittamista en ole harjoitellut täällä kertaakaan, kun ei ole ollut oikein tarvittavaa motivaatiota etsiä uutta bändiä. Soittamisen sijaan olen ajatellut, että tulevaisuuden minä voisi aloittaa luovan kirjoittamisen. Muutama pöytälaatikkonovelli, kirjan alku, tai edes jokunen sivu fiktiivistä tekstiä olisi hienoa saada kasaan seuraavan vuoden aikana.

Milloin muutat takaisin Suomeen?

Mahdollinen paluumuutto riippuu niin monesta asiasta, että hankala sanoa tässä vaiheessa. Alkuperäinen suunnitelma oli olla vähintään elokuuhun 2018 asti. Jos työ- ja viisumiasiat etenevät suotuisasti, niin täällä voisi viihtyä pidempäänkin. Katsotaan ensi vuonna, miltä tilanne näyttää.

IMG_4344
On täälläkin pientä syksyn tuntua ilmassa. Yöt ovat jo viileämpiä ja joidenkin puiden lehdet vaikuttavat kuivuvan kasaan ja sen jälkeen tippuvan maahan. Pimeä tulee aikaisin, kun aurinko laskee jo kuuden aikoihin.

 

Continue Reading

Kulttuurieroja työpaikalla

Kolmas viikko meneillään uudessa työpaikassa. Ensimmäisenä päivänä hymyilytti perehdytyksessä, kun oli niin kivaa olla taas pitkästä aikaa töissä tuttujen asioiden ympäröimänä. En ole aikaisemmin vetänyt vastaavanlaista projektia yhdistelmällä HR asiakkaana + valmiin järjestelmän implementointi, mutta haasteet ovat silti melko samantyyppisiä, mitä on aikaisemminkin tullut ratkottua. Välillä kieli tuottaa kommunikointihaasteita ja muutama vähäuninen yökin on tullut vietettyä, mutta keskimäärin menee ihan hyvin.

Parissa viikossa ei ole vielä hirvittävän syvälle päässyt työkulttuuriin, mutta muutama kiinnostava eroavaisuus tuli esille heti alkajaisiksi:

  • Minulla on työpaikalla oma lankapuhelin. 😀 😀 Arvelin etukäteen, etten saa työn puolesta matkapuhelinta, mutta lankapuhelin tuli ihan täydellisenä yllätyksenä. Kyseessä on moderni VoIP-puhelin, joita näkee Suomessakin neuvotteluhuoneissa, mutta silti huvittaa sen sijainti avokonttorissa työpöydälläni. Ja se on tosiaan ihan henkilökohtainen puhelin siinä mielessä, että työsähköpostin allekirjoitukseen laitetaan sen oman työpöydän lankapuhelimen numero. Melkein päivittäin käy myös niin, että joku on poissa työpöydältään puhelun saadessaan ja sitten kaikki lähellä istuvat kuuntelevat sen lankapuhelimen pirinää.
IMG_4321
Kuvatodiste omasta lankapuhelimesta
  • Ihmiset eivät pidä täällä samalla tavalla yhteistä lounastaukoa kuin Suomessa. Viimeisimmässä työpaikassani oli tosi mukava tapa mennä syömään isohkolla porukalla klo 11 ja oli myös kirjoittamaton sääntö, että palavereita ei saa mielellään varata klo 11-12 välille, ellei ole ihan pakko. Täällä en ole käynyt vielä kertaakaan kenenkään kanssa lounaalla. Työkaverini syövät jotain pientä nopeasti työpisteellään ja lounas olikin sitten siinä. Välillä ihmisillä on myös niin kiire, että lounasleipä otetaan mukaan palaveriin. Joidenkin muiden yksikköjen edustajat käyvät pidemmän kaavan kautta syömässä, mutta lähimmät työkaverini eivät.
  • Koska lounaalla ei vaihdeta kuulumisia, niin täällä on yleisempää pysähtyä pitkäksi aikaa toisen työpisteelle juttelemaan työhön liittymättömistä asioista, toki riippuen vähän ihmisestä ja roolista. Muita mahdollisuuksia vaihtaa kuulumisia ovat jono kahvikoneelle, hissi ja perjantaioluet. Oluita järjestetään satunnaisesti ja epävirallisesti. Viime perjantaina homma toimi siten, että eräs työkaverini vain kierteli ympäriinsä sanomassa, että “Oluet paikassa X” ja innokkaimmat saapuivat paikalle.
  • Ihmiset ovat hyvin kohteliaita. Täällä yksi tapa aloittaa sähköposti on “I hope this email finds you well”, jos aloittaa uuden keskustelun. Täällä myös kiitellään paljon ja usein. Esimerkiksi tänään oli hetkellisesti sähköpostipalvelin alhaalla, niin service deskin kaveri käveli sitten kerrosta ympäri sanomassa, että “sori, nyt on pieni katko” ja sen jälkeen kaikki vastasivat siihen kuorossa “thanks”, paitsi minä, kun suomalaisena ensimmäinen mieleen tullut vastaus olisi ollut “ok”.
  • Täällä ei ole yleistä tehdä kuten minä, eli kulkea jokaiseen palaveriin läppäri kädessä. Olin viikko sitten palaverissa kuuden it-henkilön kanssa ja olin ainoa, jolla oli kone mukana. Mietiskelen välillä, että kokevatkohan ihmiset häiritsevänä tai etäännyttävänä sen jatkuvan naputteluni, mutta ainakin näin alkuvaiheessa olisin ihan hukassa ilman koneelle kirjoitettuja muistiinpanojani. Kukin toimikoot parhaaksi katsomallaan tavalla.
IMG_4247
Siellä se uusi työpaikka häämöttää
Continue Reading